Slide background

Vandspild

Vandmåler

Vandmåleren som bruges i vandværket, er en ultralydsmåler fra Firmaet KAMSTRUP, de fleste har fået monteret en Multical 21 vandmåler, erhvervs ejendomme kører med større måler hvorfor det er individuelt hvilken model der leveres.

Men uanset hvilken model der er monteret er måleprincippet det samme, udover at måle vandforbruget er måleren også istand til, at registrere læk hos forbrugeren, samt evt. brud, I kan læse nærmere under måleraflæsning, hvor funktioner i Multical 21 findes.
 

Misfarvet vand

Brunt vand i hanerne
Drikkevandet indeholder jern, som udfældes i ledningsnettet. Ved ledningsbrud kan det udfældede jern hvirvles op i ledningerne og farve vandet rødbrunt. Det samme gælder, hvis en vandhane i længere tid ikke har været brugt.
Det er ikke sundhedsskadeligt at drikke vandet, men det ser ikke godt ud. Desuden er det ikke klogt at vaske tøj i vandet, da farven kan sætte sig i det. Det er en god ide at skylle dine vandinstallationer igennem, ved at lade en vandhane eller to være åbne i nogle minutter.

Er uheldet ude og vasketøjet blevet misfarvet, kan du gøre som statens husholdningsråd anbefaler: Læg tøjet i blød i vand tilsat 1 dl. citronsyre pr. 10 liter vand. Efter en halv time vrides tøjet og vaskes igennem i en varm sodaopløsning med 3 dl. soda pr. 10 liter vand. Tøjet skylles og færdigbehandles som efter normal vask.

Hvide bobler i vandet
Hvis der har været lukket for vandet i en gade, kan der opstå små luftbobler i vandet, når der kommer vand i ledningen igen. Vandet ser hvidt ud, når det tappes fra vandhanen, men boblerne forsvinder langsomt igen. Det er et kortvarigt problem, og det er ikke sundhedsskadeligt.